Wetenschap, bezoekers en medewerkers
Inspiratie
Tijdens rondleidingen krijgen we van bezoekers steevast de vraag of ze niet alvast een plekje bij ons kunnen reserveren, voor hun ouders of voor zichzelf. Dit soort reacties zijn voor ons een grote inspiratie. De deelnemers aan onze dagbehandeling, bewoners van onze hofjes en hun familie reageren vaak hartverwarmend. Wij laten ons inspireren door de wetenschap en door onze medewerkers die vaak met frisse ideeën komen. We geloven in onze aanpak en brengen dit graag naar buiten, bijvoorbeeld door inspiratiessessies op ons ZorgErf, rondleidingen en lezingen. Hieronder lees je meer informatie.
Inspiratiesessies op het ZorgErf
Het ZorgErf krijgt veel belangstelling van collega-instellingen uit binnen en buitenland. Door de jaren heen zijn er groepen uit onder meer China, Japan, Nieuw Zeeland en Australië langsgekomen om inspiratie op te doen. Uit Nederland is er veel interesse om onze werkwijze te zien en te ervaren. We kunnen vanuit de reacties van de collega instellingen met trots zeggen dat alle mensen zeer geïnspireerd ons erf hebben verlaten.
Wil je als collega-instelling in de ouderenzorg met eigen ogen zien hoe we onze zorg organiseren? Hoe het open karakter mensen vrijheid en een zinvol bestaan geeft en welke slimmigheden we op het terrein hebben aangebracht om mensen op een natuurlijke manier te activeren? Neem dan contact op met Sieka en Erik Bos, de eigenaren, voor een inspiratiesessie op het ZorgErf.
Tijdens een inspiratiesessie met de oprichters of met de eigenaren van het
ZorgErf starten we met een uitleg over onze aanpak en hoe dit in de praktijk werkt. Daarna leiden we je rond over ons erf. Aan het eind krijg je ons fraaie jubileumboek ‘Voluit leven met dementie’ mee. Je gaat geïnspireerd en met een hoofd vol frisse ideeën weer naar huis.
Advies op eigen locatie
We kunnen ook langskomen op jouw locatie. We geven dan ter plekke adviezen over hoe je de aanpak van het ZorgErf of onderdelen daarvan zou kunnen toepassen op je eigen locatie.
Aan de inspiratiesessies en advies op locatie zijn kosten verbonden. Informeer naar de kosten via de mail.
Meelopen op ons ZorgErf
Als vervolg op de inspiratiesessies is het mogelijk om zelf te ervaren hoe we op ons ZorgErf werken. Je kunt een dag, nacht of dagdeel meelopen. Meer dagen of nachten kan ook.
Laat ons weten wat je wensen zijn. Wij doen ons best je een nuttige en inspirerende tijd te bezorgen.
Lezingen
We zijn trots op ons ZorgErf en geloven in onze aanpak. Buiten het ZorgErf ontstaat steeds meer interesse in hoe we onze zorggemeenschap hebben georganiseerd. We treden hier graag mee naar buiten. Wil je dat we een keer ons verhaal vertellen op jouw congres, symposium? Neem contact met ons op.
Tijdens ons 10-jarig jubileum in 2019 hebben we in het LandHuus op het ZorgErf enkele drukbezochte kennissessies georganiseerd. Bekijk de opnames hieronder.
Kennissessie Passie voor ouderenzorg
Kennissessie Voluit leven tot het einde
Kennissessies 2019: sfeerimpressie
Je vindt onze video’s ook op ons YouTube-kanaal.
ZorgErf in de media
Regelmatig is er in de media aandacht voor wat er op het ZorgErf gebeurt. Er zijn diverse artikelen in de media verschenen, bijvoorbeeld in de Stentor, de Puttenaer en in ons eigen jubileumboek. Televisiepresentator Anita Witzier nam op ons ZorgErf het programma ‘Anita wordt opgenomen’ op.
Zorgdragers over voluit leven met dementie
Sinds 2022 heeft Yvonne van der Leest (medeoprichter van het ZorgErf) zich aangesloten bij Zorgdragers; een netwerk van gedreven professionals met uiteenlopende profielen. Zorgdragers is een groep zorgverleners die elkaars passie delen en met elkaar sparren. Die elkaar inspireren, bemoedigen en successen vieren.
Samen met Sacha Simons en Saskia Danen heeft Yvonne in 2022 (vanuit Zorgdragers) de beweging Voluit Leven Met Dementie opgericht.
Omdat we de noodzaak voelen om een verandering te versterken. Samen met een groep gelijkgestemden vanuit verschillende achtergrond, discipline en ervaring willen we bewegen richting een samenleving waarin:
- we mensen met dementie hun leven zo normaal mogelijk laten voortzetten: vrij, erbij, actief en in beweging;
- mensen met dementie, familie, vrienden en medewerkers een gemeenschap vormen;
- passievolle medewerkers werken vanuit visie en in staat gesteld om dat op de goede manier te doen;
- de fysieke omgeving, ruimte en gebouwen, bijdraagt aan deze visie.
Een studie over de effecten van zorgboerderijen
Eerste onderzoeken hebben laten zien dat innovatieve woonvormen als zorgboerderijen vaak beter aan de behoeften van mensen met dementie voldoen. Begin 2023 is de Universiteit Maastricht daarom een uitgebreid onderzoeksproject gestart met als doel om meer kennis over hun effectiviteit te verzamelen. Hieraan nemen zowel kleinschalige woonzorgvoorzieningen in Nederland deel, als ook zorgboerderijen. Het ZorgErf is een hiervan.
In de sessie over wonen op de boerderij, alternatieve woonzorgvoorzieningen voor mensen met dementie, praten Hilde Verbeek – hoogleraar ‘zorgomgeving voor kwetsbare ouderen’ van Universiteit Maastricht – en Yvonne over onderzoek naar de nieuwe vormen van wonen met zorg.