Het ZorgErf
Over ons
Sieka is Psycholoog en Paardencoach. Erik heeft een achtergrond als registeraccountant en heeft vele jaren op een groot accountantskantoor gewerkt. Sieka en Erik kwamen voor het eerst op het ZorgErf toen haar vader de dagbehandeling in Nijkerk bezocht. In de jaren daarna heeft Sieka als paardencoach vele mensen op het ZorgErf begeleid. Erik heeft zich naast zijn werk altijd vrijwillig ingezet voor kinderen en volwassenen met een beperking.
Tien jaar na hun eerste bezoek aan het ZorgErf nemen Sieka en Erik het roer over van de oprichters Yvonne en René van de Leest. Het motto voluit leven met dementie onderschrijven Sieka en Erik van harte.
Ons team
Werkwijze
Het ZorgErf heeft een eigen visie en aanpak. Het dagelijks leven gaat hier zo normaal mogelijk door. Wie wil, helpt mee bij het bereiden van de maaltijd of gaat naar de markt om de groenten te kopen. Feestdagen vieren we uitgebreid met elkaar. We gaan kijken bij de intocht van de avondvierdaagse of een ijsje halen bij strand Nulde. Zo maar wat voorbeelden van activiteiten die plaatsvinden op het ZorgErf.
Het ZorgErf maakt slim gebruik van de omgeving. Elke dag lopen bewoners van hun eigen kamer naar het hofhuis, waar ze eten en gezellige activiteiten doen. Of het nu stormt of snikheet is, bewoners komen in principe elke dag buiten. Ze ervaren het verschil tussen dag en nacht, tussen zomer en winter, ze ruiken de bloemen in de tuin, horen de vogels. Om bonen te plukken in de moestuin of hout te halen voor de open haard moet je een stukje over het terrein lopen. Zo komen de bewoners de op een natuurlijke manier in beweging.
Van gewone dagelijkse dingen maken we bijzondere momenten. Als een koe kalft, zorgen we voor beschuit met muisjes of op een vrijdagmiddag gaan we om het kampvuur heen zitten en drinken een borreltje. We zien vriendschappen tussen bewoners ontstaan en men voelt zich hier nuttig en nodig; samen zorgen wij dat het erf netjes blijft.
De bouw
Bouw en inrichting van het terrein stimuleren mensen om in beweging te komen. Bewoners gaan naar het hofhuis, maken een wandeling of gaan dieren voeren.
De woningen zijn licht, met veel verbinding naar buiten. Elk hofhuis heeft een woonkeuken en twee huiskamers, de ene wat rustiger dan de andere. Bewoners kunnen kiezen waar en met wie ze de dag doorbrengen.
Leefgemeenschap
De bewoners vegen het tuinpad, vouwen het wasgoed en doppen de boontjes uit de moestuin. Zo houden ze hun eigen leefgemeenschap in stand.
Aansluiten bij interesses
Medewerkers sluiten aan bij de interesse van de bezoeker of bewoner. Mensen met dementie kunnen zelf niet altijd meer bedenken wat zij fijn vinden om te doen, het is daarom extra belangrijk dat de omgeving dit wel weet. Alle medewerkers en vrijwilligers beseffen dat ze hierin een belangrijke rol spelen.
Methode Foutloos leren
Wij zoeken naar mogelijkheden om een bewoner uit te dagen en in beweging te laten komen. We werken daarbij met de methode Foutloos leren: we maken gebruik van ingesleten patronen en herinneringen die positieve emoties oproepen. Dat kan zijn: helpen met koken, tuinieren of elke week op vrijdag naar de kapper omdat de bewoner dit thuis altijd gewend was. Mooi is dat we op deze manier vaak ook nieuwe patronen kunnen inslijten: zo kunnen mensen met dementie toch nieuwe dingen leren. Actief zijn, behulpzaam zijn en nieuwe dingen leren dragen bij aan de eigenwaarde van bewoners.
Missie en visie
We willen een liefdevolle plek creëren waar mensen hun leven voluit kunnen leven en zichzelf kunnen zijn. Een plek ook waar dierbaren zich welkom en thuis voelen. Medewerkers en vrijwilligers kunnen hier op een goede manier hun werk doen. Wij willen met het ZorgErf een plek bieden waar je zelf zou willen wonen als dit nodig is.
Het LandHuus
Midden op het erf staat het LandHuus. Het LandHuus is dagelijks open voor een heerlijk bakje koffie en zelfgebakken taart. Kom gerust een keer langs om deze te proeven!
Elke dag is er wel wat te doen: muziek, een lezing (bijvoorbeeld over de natuur), bewegen, een film, bakactiviteit, de tweewekelijkse soos of bingo, modeshow, vogels tellen. Alles kan!
Regelmatig gaan de bewoners en bezoekers dineren in het LandHuus, aan de kooktafels kan iedereen dan zijn eigen pannenkoek bakken.
In het LandHuus vind je ook de pedicure en de kapster om je heerlijk te laten verzorgen.
Openingstijden
Beweging 3.0 en Norschoten
ZorgErf Buiten-Verblijf werkt samen met Beweging 3.0 en Stichting Christelijke Zorgorganisatie Norschoten. We maken gebruik van elkaars kennis en ervaring.
Beweging 3.0 is een grote organisatie in de ouderenzorg in de regio Eemland. Zij biedt hulp op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Norschoten richt zich op ouderenzorg, revalidatie, dagbehandeling en hospicezorg. Ze werken vanuit 11 locaties in een groot deel van de Veluwe, waaronder Barneveld en Putten.
Professionele zorg andere disciplines
Op de dagbehandeling maken we gebruik van het multidisciplinaire team van Beweging 3.0. Bij de hofjes kunnen we voor onze bewoners de zorg inroepen van professionals van Norschoten. Via Norschoten kunnen we bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, psycholoog en ergotherapeut inschakelen.
Contact
Voor meer informatie of het afspreken van een rondleiding
Locatie Nijkerk Dagcentrum
Leny Miltenburg 033-2987300 of Carola Overkamp 06-53578527
Locatie Putten Dagcentrum
Linda Mijnders 0341-269617 of 06-41716630
Locatie Putten Wonen
Marlies Blokhuis (ma, di en do) tel 06-10571009 of mail: Clientadviseur.ZorgerfPutten@beweging3.nl