Het ZorgErf

Over ons

In 2009 beginnen Yvonne en René van der Leest een dagbehandeling aan de Keienweg in Nijkerk. Eind 2014 gaat in Putten het eerste hofje voor 24 uurszorg open. Nu zijn per dag meer dan 100 mensen aan hun zorg toevertrouwd.

Ontmoet tijdens nachtdienst

Yvonne en René ontmoeten elkaar in Sinaï, een ggz-instelling in Amersfoort voor Joodse mensen. Ze werken daar als psychiatrisch verpleegkundigen. Yvonne verkast na 5 jaar naar de afdeling Psychiatrie in UMC Utrecht om daar te gaan werken als verpleegkundig specialist. René start na 6 jaar een bureau dat evenementen en congressen organiseert. Hij werkt voor het WNF, Natuurmonumenten, Vluchtelingenhulp en andere goededoelenorganisaties. Zo doet hij ervaring op als ondernemer en organisator. Yvonne en René zijn getrouwd en gaan met hun gezin aan de  Keienweg wonen. Na een jaar kopen zij het huis van de buren en starten hier in 2009 in samenwerking met Beweging 3.0 een dagbehandeling. De naam: ZorgErf Buiten-Land.

24 uursopvang

Vanaf dag één krijgen Yvonne en René de vraag of ze ook 24-uursopvang kunnen bieden. Ze kopen een voormalig recreatieterrein in Putten en starten ZorgErf Buiten-Verblijf.

Voluit leven

ZorgErf Buiten-Land (dagbehandeling) en ZorgErf Buiten-Verblijf (wonen) laten mensen met dementie voluit leven. Yvonne en René zijn bevlogen ambassadeurs van dit concept en willen de kennis die ze hebben opgebouwd graag delen.

Ons team

Werkwijze

Yvonne en René hebben een eigen visie en aanpak. Het dagelijks leven gaat hier zo normaal mogelijk door. Wie wil, helpt mee bij het bereiden van de maaltijd of gaat naar de markt om de groenten te kopen. Feestdagen vieren we uitgebreid met elkaar. We gaan kijken bij de intocht van de avondvierdaagse of een ijsje halen bij strand Nulde. Zo maar wat voorbeelden van activiteiten die plaatsvinden op het ZorgErf.

Het ZorgErf maakt slim gebruik van de omgeving. Elke dag lopen bewoners van hun eigen kamer naar het hofhuis, waar ze eten en gezellige activiteiten doen. Of het nu stormt of snikheet is, bewoners komen in principe elke dag buiten. Ze ervaren het verschil tussen dag en nacht, tussen zomer en winter, ze ruiken de bloemen in de tuin, horen de vogels. Om bonen te plukken in de moestuin of hout te halen voor de open haard moet je een stukje over het terrein lopen. Zo komen de bewoners de op een natuurlijke manier in beweging.

Yvonne: ‘Van gewone dagelijkse dingen maken we bijzondere momenten. Als een koe kalft, zorgen we voor beschuit met muisjes of op een vrijdagmiddag gaan we om het kampvuur heen zitten en drinken een borreltje. We zien vriendschappen tussen bewoners ontstaan en men voelt zich hier nuttig en nodig; samen zorgen wij dat het erf netjes blijft.”

De bouw

Bouw en inrichting van het terrein stimuleren mensen om in beweging te komen. Bewoners gaan naar het hofhuis, maken een wandeling of gaan dieren voeren.
De woningen zijn licht, met veel verbinding naar buiten. Elk hofhuis heeft een woonkeuken en twee huiskamers, de ene wat rustiger dan de andere. Bewoners kunnen kiezen waar en met wie ze de dag doorbrengen.

Leefgemeenschap

De bewoners vegen het tuinpad, vouwen het wasgoed en doppen de boontjes uit de moestuin. Zo houden ze hun eigen leefgemeenschap in stand.

Aansluiten bij interesses

Medewerkers sluiten aan bij  de interesse van de bezoeker of bewoner. Mensen met dementie kunnen zelf niet altijd meer bedenken wat zij fijn vinden om te doen, het is daarom extra belangrijk dat de omgeving dit wel weet. Alle medewerkers en vrijwilligers beseffen dat ze hierin een belangrijke rol spelen.

Methode Foutloos leren

Wij zoeken naar mogelijkheden om een bewoner uit te dagen en in beweging te laten komen. We werken daarbij met de methode Foutloos leren: we maken gebruik van ingesleten patronen en herinneringen die positieve emoties oproepen. Dat kan zijn: helpen met koken, tuinieren of elke week op vrijdag naar de kapper omdat de bewoner dit thuis altijd gewend was. Mooi is dat we op deze manier vaak ook nieuwe patronen kunnen inslijten: zo kunnen mensen met dementie toch nieuwe dingen leren. Actief zijn, behulpzaam zijn en nieuwe dingen leren dragen bij aan de eigenwaarde van bewoners.

Missie en visie

We willen een liefdevolle plek creëren waar mensen hun leven voluit kunnen leven en zichzelf kunnen zijn. Een plek ook waar dierbaren zich welkom en thuis voelen. Medewerkers en vrijwilligers kunnen hier op een goede manier hun werk doen. Wij willen met het ZorgErf een plek bieden waar je zelf zou willen wonen als dit nodig is.

Het LandHuus

Midden op het erf staat het LandHuus. Het LandHuus is dagelijks open voor een heerlijk bakje koffie en zelfgebakken taart. Kom gerust een keer langs om deze te proeven!

Elke dag is er wel wat te doen: muziek, een lezing (bijvoorbeeld over de natuur), bewegen, een film, bakactiviteit, de tweewekelijkse soos of bingo, modeshow, vogels tellen. Alles kan!

Regelmatig gaan de bewoners en bezoekers dineren in het LandHuus, aan de kooktafels kan iedereen dan zijn eigen pannenkoek bakken.

In het LandHuus vind je ook de pedicure en de kapster om je heerlijk te laten verzorgen.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag
14.00 tot 17.00 uur

Beweging 3.0 en Norschoten

ZorgErf Buiten-Verblijf werkt samen met Beweging 3.0 en Stichting Christelijke Zorgorganisatie Norschoten. We maken gebruik van elkaars kennis en ervaring.

Beweging 3.0 is een grote organisatie in de ouderenzorg in de regio Eemland. Zij biedt hulp op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Norschoten richt zich op ouderenzorg, revalidatie, dagbehandeling en hospicezorg. Ze werken vanuit 11 locaties in een groot deel van de Veluwe, waaronder Barneveld en Putten.

Professionele zorg andere disciplines

Op de dagbehandeling maken we gebruik van het multidisciplinaire team van Beweging 3.0.  Bij de hofjes  kunnen we voor onze bewoners de zorg inroepen van professionals van Norschoten. Via Norschoten kunnen we bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, psycholoog en ergotherapeut inschakelen.

Contact

Voor meer informatie of het afspreken van een rondleiding

Locatie Nijkerk Dagcentrum
Leny Miltenburg 033-2987300 of Carola Overkamp 06-53578527

Locatie Putten Dagcentrum
Linda Mijnders 0341-269617 of 06-41716630

Locatie Putten Wonen
Marlies Blokhuis (ma, di en do) tel 06-10571009 of mail: Clientadviseur.ZorgerfPutten@beweging3.nl

Genoeg reden voor een feestje!

ZorgErf bestaat 15 jaar!

Op 15 juni is het grote ‘Festival om gelijk weer te vergeten’. De hele dag staat dan bol van muziek, theater en dans. Iedereen is dan welkom om dit met ons samen te vieren. In de maanden tot aan 15 juni staan telkens andere kernwaardes van het ZorgErf centraal en hebben we festiviteiten die aansluiten bij deze waarden.