Voluit leven in het buitengebied

Kleinschalig wonen

Ons ZorgErf ziet er  vakantieachtig uit. De bewoners zitten vanaf het vroege voorjaar, heerlijk onder de veranda’s te genieten van de zon. Als vanzelf kom je dagelijks in beweging als je vanuit je eigen huisje door de mooie tuin naar het hofhuis loopt om daar van je ontbijt te genieten. Het bosrijke buitengebied van Putten stimuleert om in beweging te komen, om te wandelen, dieren te verzorgen of in de tuin te werken. Mensen met dementie kunnen hier voluit leven.

Dit is een plek waar mensen graag willen zijn. Een plek van vrijheid en ruimte. Het is hier mooi en groen, bewoners zijn echt onderdeel van dit erf. We stimuleren om op allerlei manieren actief te blijven. Dus samen aardappelen schillen en boontjes doppen, in de tuin werken, was vouwen. Van veel dagelijkse ‘klusjes’ maken we een leuke activiteit. Bewoners zijn daarom ook echt trots op deze plek. Hún plek.

Het ZorgErf is ook huiselijk, opwarmen bij de open haard, de krant lezen of je favoriete voetbalwedstrijd kijken. Samen een puzzel maken of een boek bekijken en regelmatig komt ’s avonds de sjoelbak op tafel.

We zien op het ZorgErf graag kinderen op bezoek komen. Familieleden kunnen op het terrein zelfs hun tent opzetten. Dat brengt leven in de brouwerij. Onze activiteiten versterken het gevoel van vakantie en buitenleven. Denk aan huifkartochtjes, barbecues in de buitenlucht en uitjes naar de wekelijkse markt in Putten.

Hoe werkt het Buiten-Verblijf?

Onze locatie

aan de kooktafels bakt iedereen dan zijn eigen pannenkoek.

Op ons ZorgErf staan drie hofjes. Op elk hofje wonen 16 mensen. Iedere bewoner heeft een eigen zit-slaapkamer met toilet en deelt de douche met twee andere bewoners.

In principe gaan bewoners elke dag naar het ‘hofhuis’. Daar zijn twee huiskamers, de een wat rustiger dan de ander. Je kiest zelf waar en met wie je de dag doorbrengt. In de woonkeuken geurt stoofvlees of iets anders dat op het vuur staat.

Loop over het terrein en je hoort bladeren ritselen, vogels fluiten, in een van de huisjes zie je een bewoner stofzuigen, voor de deur van een andere huisje doet een bewoner een dutje in het zonnetje.

In het LandHuus kun je een kopje koffie drinken met zelfgebakken taart of meedoen aan allerlei activiteiten. Elke dag is er wel wat te doen: muziek, een lezing (bijvoorbeeld over de natuur), bewegen, een film, bakactiviteit, de tweewekelijkse soos of bingo, modeshow, vogels tellen, alles kan!

Regelmatig gaan de bewoners en bezoekers uit eten in het LandHuus, aan de kooktafels kan iedereen dan zijn eigen pannenkoek bakken.

Voor wie?

Op ons ZorgErf wonen mensen met dementie. Zelfstandig thuis wonen is voor hen niet meer mogelijk. Om op ons ZorgErf te wonen is indicatie ZZP5 (VVP5) nodig.

Hou je van natuur? Van het buitenleven? Dan is onze locatie bij uitstek geschikt. Het ZorgErf heeft een open karakter. En we zijn een hele levendige plek. Mensen die een hele rustige  omgeving nodig hebben, kunnen de omgeving als te druk ervaren.

Wil je advies? Neem gerust contact op.

Wetenschap

Zorgerf Buiten-Land laat zich leiden door ervaring én wetenschap. We hebben aandacht voor een groene omgeving, voldoende beweging, daglicht, gezonde voeding en sociale contacten. Na de dagbehandeling komen mensen vrolijker thuis, ze slapen beter en hebben minder medicijnen nodig.

Lerend vermogen

We doen een beroep op het lerend vermogen van mensen met dementie. Kunnen mensen met dementie dan nog wat leren? Ja, vaak wel. We passen de methode Foutloos leren toe. Deze methode zit verweven in onze manier van werken.

Bewegen

Bewegen vinden we belangrijk. Het ritme van de dag én de inrichting van het zorgerf zetten de bewoners op een natuurlijke manier in beweging. Dagelijks maken we een wandeling over het erf, brengen het afval weg, halen hout voor de open haard of brood uit de vriezer. Met mooi weer gaan regelmatig met de vierpersoonsfiets in de omgeving rijden. We bewegen meerdere keren per week in groepen onder leiding van de beweegcoach. ‘s Morgens vroeg gaat zij met een groepje bewoners Nordic walken in de omgeving van het ZorgErf.

Paardencoaching en holistische massage

Daarnaast komt wekelijks de holistische massagetherapeut langs en onze paardencoach. Zij werken zowel individueel als met een groep.

Samen met Beweging 3.0 en Norschoten

We werken samen met zorgorganisaties Beweging 3.0 en Norschoten. Zo kunnen we ook andere zorgprofessionals inschakelen, zoals een psycholoog, specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, ergotherapeut.

Indien nodig hebben we contact met de arts en komt deze langs.

Familie

Het is een grote stap als je dierbare vanuit zijn eigen huis op het ZorgErf komt wonen. Het overdragen van de zorg kan een verlichting betekenen. Aan de andere kant  is het soms ook moeilijk de zorg van een geliefde uit handen te geven. Wij vinden het fijn dat mensen die voor de bewoner belangrijk zijn, ook op het ZorgErf dichtbij zijn. Familie en vrienden spelen dan ook een belangrijke rol op het ZorgErf. Zo kan de partner altijd op het ZorgErf blijven slapen, kan bezoek een hapje mee-eten  en kinderen en kleinkinderen op het erf  kamperen. Wij willen een plek zijn waar kinderen, kleinkinderen en andere familieleden graag komen.

Vrijwilliger

Wil jij als vrijwilliger bijdragen aan het ZorgErf? Fijn. Neem contact op om dit met ons te bespreken.

Financiering en indicatie

Wil je wonen op ons ‘buitenverblijf’? Dan heb je een ZZP5-indicatie nodig. Houd wel rekening met een wachttijd van 6 tot 12 maanden. Je kunt deze indicatie aanvragen via de website van CIZ. Een onafhankelijk cliëntondersteuner van de gemeente, de thuiszorg of een casemanager kan je hierbij helpen.

Wonen en zorg gescheiden

Wonen en zorg zijn gescheiden: de zorg wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), voor het wonen betaal je huur en servicekosten. Huur en servicekosten bedragen 910 euro per maand. Dit is inclusief gas, water en licht. In dit bedrag zitten ook het onderhoud van het terrein en de activiteiten die we aanbieden. Wonen op Zorgerf Buiten-Verblijf is maar een fractie duurder dan wonen in een traditioneel verpleeghuis.

Adviseur in de zorg

Twijfel je of wonen op ons zorgerf voor jou financieel haalbaar is? Raadpleeg dan een adviseur in de zorg. Die beantwoordt al je financiële vragen. Wij regelen graag een afspraak voor je.

Meer informatie?

Wil je bekijken of ZorgErf Buiten-Verblijf een geschikte plek voor je is? Of voor je familielid? Neem dan gerust contact met ons op voor een rondleiding.

Kleine indruk van Buiten-Verblijf

De hofjes; de kleine en grote huiskamer en de keuken

Slaapkamers en toiletruimtes

Genoeg reden voor een feestje!

ZorgErf bestaat 15 jaar!

Op 15 juni is het grote ‘Festival om gelijk weer te vergeten’. De hele dag staat dan bol van muziek, theater en dans. Iedereen is dan welkom om dit met ons samen te vieren. In de maanden tot aan 15 juni staan telkens andere kernwaardes van het ZorgErf centraal en hebben we festiviteiten die aansluiten bij deze waarden.