Een zinvolle dag in het buitengebied

Dagbehandeling

Op de dagbehandeling komen mensen met psychogeriatrische problemen – meestal gaat het om dementie. Bezoekers aan de dagbehandeling genieten met elkaar  van alles wat op het ZorgErf gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld dieren verzorgen, in de tuin werken, wandelen of helpen met koken.

Een van de deelnemers aan de dagbehandeling was vroeger onderhoudsmonteur. Liever was hij kunstenaar geworden. Als een vogel die zijn nest bouwt, sleept hij allerlei materialen naar zijn eigen hoek in de werkplaats. Een paar planken van een vervallen hek tovert hij om tot een houder voor wc-rollen. Een bochtige boomtak krijgt een nieuwe bestemming als artistieke lamp. ‘Ik kan hier lekker mijn gang gaan en geniet van de aanspraak die ik heb’, zegt hij.

Locaties

We hebben voor de dagbehandeling twee locaties in het buitengebied van Putten en Nijkerk.

ZorgErf Buiten-Land Putten

Deze locatie ligt in het buitengebied van Putten, in een landelijke en bosrijke omgeving, met wandelpaden, dieren, een bloementuin en een moestuin.

ZorgErf Buiten-Land Nijkerk

Deze locatie ligt in het polderlandschap tussen Nijkerk, Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg. De plek doet sprookjesachtig aan, met duiventillen en een grote tuin. In de vijver zie je vissen zwemmen.

Hoe ziet een dag eruit?

Je komt rond 10.00 uur aan met de taxi. Met een kopje koffie nemen we samen de krant door. Daarna ga je in kleine groepjes aan de slag. De een kiest voor de moestuin, de ander geeft de dieren te eten en weer een ander timmert in de werkplaats of helpt met koken.

Elke middag staat een gezonde maaltijd op tafel. Daarna kun je even rusten. ’s Middags doen we een spelletje, luisteren we naar muziek of gaan we op een creatieve manier aan de slag. Lekker buiten in de zon zitten mag natuurlijk ook. Net wat je wilt.

Voluit leven met dementie

We spreken met jou een programma af dat je leuk vindt. Zodat de dag  zinvol en plezierig is. Vaak horen we mensen zeggen dat een dag op het ZorgErf voor hen de leukste dag van de week is. Daar worden we blij van.

Samen met Beweging 3.0

We werken samen met zorgorganisatie Beweging 3.0. Als het nodig is, kunnen we  een psycholoog of een specialist ouderengeneeskunde inschakelen.

Wetenschap

ZorgErf Buiten-Land laat zich leiden door ervaring én wetenschap. We hebben aandacht voor een groene omgeving, voldoende beweging, daglicht, gezonde voeding en sociale contacten. Na de dagbehandeling komen mensen vrolijker thuis, ze slapen beter en hebben minder medicijnen nodig.

Lerend vermogen

We doen een beroep op het lerend vermogen van mensen met dementie. Kunnen mensen met dementie dan nog wat leren? Ja, vaak wel. We passen de methode Foutloos leren toe. Deze methode zit verweven in onze manier van werken.

Bewegen

Bewegen vinden we belangrijk. Dagelijks maken we samen een wandeling over het erf of een ritje op de vierpersoonsfiets. Ook bewegen we in groepen onder leiding van een beweegcoach.

Indicatie en aanmelden

Je kunt je rechtstreeks aanmelden bij ZorgErf Buiten-Land. Om de dagbehandeling vergoed te krijgen, heb je een indicatie nodig via de WMO, de zorgverzekering of de Wet langdurige zorg (Wlz). Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Wil je bekijken of de dagbesteding op ZorgErf Buiten-Land geschikt is voor jou of jouw familielid? Meld je dan aan voor de rondleiding in Putten en/of Nijkerk.

Betrokkenheid familie

Familie is altijd welkom op het erf om een kopje koffie te komen drinken.

Het is ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen. Dit kan elke week, maar natuurlijk ook eenmalig of eens in de zoveel tijd.

Wil je meer informatie?